We Frannys wierzymy, że dzień z ulubioną kawą, to dobry dzień.
Kasi w szczególności do gustu przypadła kawa smakowa kruche ciasteczko, Kamil delektuje się sernikową latte, choć równie chętnie wybiera filiżankę jagodowej. Nam kawa aromatyzowana najlepiej smakuje o poranku, z puszyście spienionym mlekiem, w ulubionej filiżance czy w słoiku. W weekend delektujemy się kawą, siedząc przy okrągłym stole, przycupniętym pod oknem wychodzącym na park, i prowadzimy rozmowy, które mogą się ciągnąć nawet do południa. Podejrzewamy, że to przez kawę.
Do naszej kawy najlepiej pasuje blog lifestylowy Kasi – zenja.pl – z masą kolorów, dużą dawką inspiracji, przydomowym stadkiem flamingów i okazjonalnymi kaktusami. Kasia vel. Zenja prowadzi też naszego bloga i fanpejdża, z których dowiedziecie się wiele o kawie.
FAQ – pytania i odpowiedzi
1. Jak powstaje kawa smakowa?
Najpierw dbamy o dobór ziaren. U nas są to ziarna 100% arabica z Hondurasu. Potem palimy je w zaprzyjaźnionej palarni z Mazowsza. Zaraz po wypaleniu dodawany jest aromat spożywczy. Na koniec dobierany odpowiednie, zenjowe opakowanie + małe niespodzianki i wysyłamy. 🙂
2. Jakich ziaren używacie do kawy smakowej?
Używamy tylko ziaren 100% arabica pochodzących z Hondurasu.
3. Kiedy wypalacie/mielicie ziarna?
Na bieżąco. Wypalanie zlecamy lokalnej palarnii kawy z Mazowsza, a mielimy tuż przed wysyłką.
4. Jaki jest termin spożycia kawy?
Zachęcamy do spożycia kawy w ciągu kilku tygodniu, by kawa zachowała swój pyszny aromat.
Kawy komercyjne (czyli te z supermarketów) mają zazwyczaj 2-letni termin ważności i nie posiadają informacji o dacie palenia. W praktyce na półkach znajdują się starsze lub stare kawy. Wniosek taki, że można długo przetrzymywać kawę, ale lepiej ją spożyć w ciągu kilku tygodni, by korzystać z jej aromatycznego wachlarza smaków.
5. Jaka kawa jest lepsza: mielona czy w ziarnach?
Zachęcamy do samodzielnego mielenia kawy, nawet w najtańszym młynku tuż przed spożyciem, aby aromat był intensywny. Ale jeśli nie masz młynka, to nie ma problemu – ziarna zmielimy dla Ciebie.
6. Do jakich urządzeń nadaje się kawa Frannys?
Nam najbardziej pasuje w postaci latte, uzyskanej przy pomocy ekspresu ciśnieniowego, ale to tylko nasza propozycja. Kawa nadaje się do również do moki, french pressa, a niearomtyzowana Etiopia świetnie pasuje do alternatywnych metod. Słowem, obowiązuje dowolność, trzeba eksperymentować 🙂
PS Doszły nas słuchy, że trzeba uważać z ekspresami automatycznymi (z wbudowanym młynkiem). My taki posiadamy i mielenie działa bez zarzutu, ale lepiej zorientować się, czy taki młynek w ekspresie da radę zmielić smakową kawę.
7. Jak jest pakowana kawa?
Zasadniczo w opakowaniach po 250 gramów, jedynie przy opcji pakietu na start, są to 3 opakowania po 100 gramów.
8. Jakie są koszty wysyłki?
List polecony priorytetowy – od 9,20 zł
Kurier Pocztex48 krajowy – 13,50 zł (niezależnie od ilości)
Przesyłka zagraniczna – od 22 zł
Więcej informacji: frannys.pl/dostawa-i-koszty-wysylki/
9. Kiedy wysyłacie kawy?
Wysyłkę prowadzimy 1 raz w tygodniu. Konkretny termin jest podany na górze strony www.
10. Czy można samemu zaproponować aromat kawy?
Oczywiście, że można! Napisz do nas, jeśli masz ochotę na konkretny smak, którego nie ma w naszej ofercie, a być może uda nam się go skomponować. Przy tej opcji trzeba zakupić minimum 2 paczki kawy na życzenie. Dobrego nigdy za mało 🙂